Для чого потрібні амінокислоти?

2018-12-15

Сучасний ритм життя далеко не кожному з нас легко дається. Інтенсивні фізичні та психоемоційні навантаження, неякісна їжа та несприятливі екологічні умови змушують наш організм витрачати більше поживних речовин, щоб не «вийти з ладу». При цьому може відчуватися хронічна нестача вітамінів і мінералів. Однак чи тільки вони потрібні нашому організму?


Асортимент вітамінно-мінеральних комплексів дуже великий: більшість з них містять всі вітаміни і мінерали, необхідні для підтримки основних функцій органів і систем. Однак далеко не всі містять інші, не менш важливі речовини - амінокислоти. Але ж їх достатню кількість також важливо для підтримки організму в здоровому стані.


Амінокислоти - будматеріали для всього організму


Складно переоцінити їхню важливість для організму. З амінокислот складаються білкові структури, які, в свою чергу, складають м'язову тканину. Також ці речовини відіграють найважливішу роль в зростанні, відновленні, виробленню гормонів, ферментів і антитіл.


Існує 22 різновиди таких «будматеріалів». 9 з них - незамінні амінокислоти, звані так тому, що організм не виробляє їх сам. Це - лейцин, ізолейцин, гістидин, валін, лізин, метіонін, фенілаланін, треонін і триптофан. Їх брак відчувається особливо гостро, якщо в раціоні не вистачає м'яса, риби, яєць і молочних продуктів.


Замінні - аланін, аспарагін, аргінін, глютамін, глютамінова кислота, аспарагінова кислота, гліцин, серин, пролін і таурин.


Умовно незамінними вважаються цистин і тирозин. Останній грає ключову роль у виробленні норадреналіну, адреналіну і дофаміну, важливих для тонусу нервової системи і мозку. Недолік тирозину завжди помітний: поганий настрій, депресивні стани і низька стресостійкість.


Амінокислоти щастя


Нейромедіатори - дофамін, адреналін і норадреналін - допомагають регулювати наш настрій. Тому один з характерних симптомів нестачі тирозину (попередника нейромедіаторів) – тривалий пригнічений стан. Позначається його нестача і на щитовидній залозі: різко скорочується вироблення тиреоїдних гормонів і розвивається гіпотиреоз. Також ця амінокислота бере участь у виробленні мелатоніну - гормону сну. Крім цього, тирозин має властивість пригнічувати апетит, що особливо важливо для корекції ваги. Загалом, складно переоцінити значення цієї амінокислоти для якості нашого життя.

 

Властивість тирозину покращувати настрій і пригнічувати апетит особливо корисно в боротьбі з дуже поширеною звичкою «заїдати» стрес. Вітамінний комплекс з амінокислотами допоможе позбутися від цієї звички, небезпечної не тільки для фігури, але і для здоров'я.


Якщо вас переслідує хронічна втома, поганий настрій, безсоння, вам важко зосередитися - можливо, вам необхідна додаткова порція тирозину.


Вітамінні комплекси з додаванням тирозину приймають в період підвищеної розумового навантаження або стресу, при синдромі хронічної втоми, депресії, гіпофункції щитовидної залози, при комплексному лікуванні хвороби Паркінсона.


Таурин – ще одна амінокислота, важлива для підтримки нервової системи. Часто таурин можна зустріти у складі різноманітних енергетичних напоїв. Чому? Тому що наш організм у період нервового напруження, сильного стресу або важких фізичних навантажень втрачає чималу кількість таурину, і, незважаючи на те, що ця амінокислота є замінною (тобто організм виробляє її самостійно), її кількості не завжди вистачає для щоденних потреб. Тому препарати та напої з таурином дуже популярні серед спортсменів – їх вживають для підвищення власної продуктивності.

Нестача таурину може призвести до розвитку маніакально-депресивного неврозу, особливо на фоні сильного стресу або розумового перенавантаження. При сильних психологічних потрясіннях, під час екзаменаційної сесії або у високий сезон на роботі потреби організму в таурині значно збільшуються, і це слід завжди враховувати. Амінокислоти щастя в такий період слід приймати додатково – ваша нервова система тільки подякує вам за таку турботу.


Таурин часто використовується для лікування катаракти та вікових захворювань органів зору. Він бере участь у вуглеводному обміні, підвищує чутливість до інсуліну, що особливо корисно для хворих на діабет або тих, хто перебуває у групі ризику цього захворювання: ця амінокислота ефективна і в терапії, і в профілактиці порушень вуглеводного обміну. Також таурин гальмує розвиток ускладнень при діабеті, особливо порушень зору та кровообігу у периферійних судинах.


Головною складовою багатьох обмінних процесів є метіонін. Він також грає важливу роль у виробництві «гормонів радості». Депресивний стан майже завжди супроводжується дефіцитом метіоніну; більш того, це може бути навіть індикатором негараздів із психічним здоров’ям! Тож не варто допускати його нестачі. В амінокислотних добавках та вітамінно-амінокислотних комплексах метіонін зазвичай присутній у формі S-адеметіоніну – найбільш активного і легко засвоюваного ізомеру метіоніну. 


Дефіцит метіоніну може також позначатися хронічною втомою та слабкою витривалістю. Це пов’язано з тим, що ця речовина бере участь у синтезі креатину – «палива» для роботи м’язів. Було доведено, що вживання креатину значно покращує витривалість у спортсменів, особливо під час інтенсивних коротких тренувань. 


Що це означає? Якщо ви помітили за собою тривалий поганий настрій, швидко втомлюєтеся і легко дратуєтеся, навіть не маючи на те підстави – можливо, вам бракує амінокислот щастя, зокрема метіоніну.
Вибираючи вітаміни, не забувайте і про амінокислоти: вони не менш важливі для підтримки та відновлення вашого здоров’я.

 

Залишити відгук

Вибирай свої вітаміни

Superia Jazz Superia Jazz

Універсальний комплекс вітамінів

459 грн

Superia For Woman Superia для жінок

Комплекс вітамінів для жінок

149 грн

Superia For Men Superia для чоловіків

Комплекс вітамінів для чоловіків

149 грн

Superia For Girls Superia для підлітків

Комплекс вітамінів для підлітків

145 грн

Arrow right
Arrow left