Чому ми мерзнемо?

2018-12-15

Для багатьох вийти на вулицю в холодну погоду – справжнє випробування. Не допомагає ні тепле пальто, ні термос з гарячим чаєм: їм так холодно, що дорога на роботу чи в магазин стає нестерпною. 


Інші ж з нетерпінням чекають перших снігопадів, в'яжуть рукавиці й чистять лижі; їм байдуже навіть двадцятиградусний мороз! Різниця між ними – в термобалансі організму, і підвищена чутливість до низької температури вказує на його порушення.

 

Чому нам холодно?


Причин підвищеної чутливості до холоду може бути чимало, але майже всі вони так чи інакше пов'язані з уповільненням обміну речовин, характерним для осінньо-зимового сезону: організм виділяє менше енергії – відповідно, і замерзаємо ми швидше.

В першу чергу зверніть увагу на те, як ви одягаєтеся. Багато хто нехтує шапками, шарфами й рукавичками. І дарма: організм віддає дуже багато тепла через руки, голову і шию. Так відбувається тому, що судини в цих частинах тіла дуже близько розташовані до шкіри, і кров, втрачаючи тепло, охолоджує весь організм. До речі, так само ми його втрачаємо, якщо промочимо ноги, тому взуття повинно бути завжди сухим і теплим.


Голову, шию і руки необхідно тримати в теплі!


Ви не можете зігрітися навіть у светрі, шапці і теплому пальто? Задумайтеся про те, чи не занадто багато кави ви п'єте. Зловживання кофеїном не дає організму розслабитися. Сон стає поверхневим, тривожним, що призводить до хронічної втоми. Через недосип і перевтому знижується активність, сповільнюється метаболізм, і всі процеси в організмі загальмовуються. Вироблення тепла, відповідно, теж стає менше. Розірвати таке «зачакловане коло» непросто, але можливо: поступово зменшуйте кількість випитої кави до однієї чашки на добу, а при можливості – і зовсім відмовтеся від неї. Пам'ятайте про те, що надлишок кофеїну підточує нервову систему, а стрес, особливо постійний, сприяє відтоку крові від верхніх і нижніх кінцівок до внутрішніх органів. Будь-яке нервове напруження викликає в організмі таку ж реакцію, як і холод. Вам важко зігрітися? Пора навчитися розслаблятися!

Якщо ж чутливість до холоду супроводжується постійним стресом, пригніченим станом, плаксивістю без видимих на те причин, і особливо якщо ви помітили випадіння волосся чи збільшення маси тіла, пора звернутися до ендокринолога. Поєднання цих симптомів вказує на недостатню функцію щитовидної залози. Жінкам в цьому випадку варто показатися ще й гінекологу, щоб перевірити рівень гормону пролактину. Якщо ж вага в нормі (або менше норми), а сонливість, депресія і випадання волосся супроводжуються м'язовою слабкістю, запамороченням, зниженим артеріальним тиском, порушенням смаку та нюху, непритомністю –  це може вказувати на залізодефіцитну анемію. У цьому випадку також слід звернутися до лікаря.
 
Допоможіть собі самі
 
Якщо чутливість до низької температури не є причиною проблем зі здоров'ям (в цьому випадку спочатку потрібно пройти необхідний курс лікування), з нею можна і потрібно боротися самостійно. У цьому можуть допомогти наступні поради.
  1. Снідайте повноцінно. При перетравленні їжі виділяється велика кількість енергії. Багато хто нехтує сніданком, і дарма. Регулярні пропуски ранкового прийому їжі уповільнюють метаболізм, через що організм виробляє все менше тепла, і зігрітися стає важче. Не кажучи вже про те, що відсутність сніданку дуже шкідливо для здоров'я і фігури.
  2. Приймайте вітаміни. Гіповітаміноз примушує організм економити ресурси, що теж сповільнює метаболізм. Тому слід звернути увагу на свій раціон: чи достатньо в ньому вітамінів, мінералів та амінокислот?
  3. У сонячну погоду залишайте штори відкритими. Всупереч розхожій думці, сонце не тільки світить, а й гріє навіть в найхолодніші зимові дні. Не вірите? Доторкніться до шибок в ясний зимовий день – навіть при мінусовій температурі ультрафіолетові промені трохи нагрівають їх. Тому і в будинку буде на кілька градусів тепліше. Крім того, коли світловий день короткий, сонце особливо приємне і корисне.
  4. Займайтеся спортом. Ранкова зарядка і заняття в спортзалі, розганяють кров і розширюють периферичні судини. Крім того, регулярна фізична активність прискорює обмін речовин, підвищує витривалість, а це дозволяє набагато легше переносити температурні коливання.
  5. Одягайтеся «як капуста». Тепло зберігається за рахунок повітряного прошарку між шкірою і одягом. Кілька таких прошарків створює набагато кращий захист від холоду, ніж одна. Обов'язково піддягайте під штани кальсони або теплі колготки, а під светр чи водолазку вдягайте футболку. Не носіть занадто тісний, облягаючий одяг: він ускладнює кровообіг.
  6. Не носіть багато великих прикрас, особливо перстнів. Метал швидко остигає сам і виводить тепло з тіла, а це може завдавати чималий дискомфорт.
  7. Регулярно відпочивайте. У зимовий період особливо важливо вміти розслабитися, щоб набратися сил для нового дня. Дуже корисно використовувати свічки в інтер'єрі спальні: вони роблять його більш затишним і теплим, сприяють релаксації. Теплий плед, ароматні свічки і чашка гарячого чаю або какао перед сном допоможуть вам зігрітися, розслабитися, а значить – краще виспатися.

Залишити відгук

Вибирай свої вітаміни

Superia Jazz Superia Jazz

Універсальний комплекс вітамінів

459 грн

Superia For Woman Superia для жінок

Комплекс вітамінів для жінок

149 грн

Superia For Men Superia для чоловіків

Комплекс вітамінів для чоловіків

149 грн

Superia For Girls Superia для підлітків

Комплекс вітамінів для підлітків

145 грн

Arrow right
Arrow left