Вже незабаром після того, як зимові морози відступають, назустріч сонечку, що пригріває все сильніше, проростає перша весняна зелень. Їстівні її види – справжнє джерело вітамінів, а це дуже цінно для організму, ослабленого зимовими холодами і коротким світловим днем.
Перша весняна гостя: чим корисна черемша?
Вже з початку-середини березня (в залежності від погодних умов) проростають пагони черемші, яка давно полюбилася багатьом за свій пряно-часниковий присмак. Страви з черемшею багато століть займали почесне місце в українській кухні. І недарма – черемша не тільки дуже смачна, а й неймовірно корисна. У ній міститься вітамін С, так важливий для правильної роботи імунітету, а також фолієва кислота. Крім того, в цій зелені дуже багато фітонцидів, які знищують шкідливу мікрофлору і покращують травлення. Правда, останнє протипоказано тим, хто страждає на гастрит або виразку шлунка: фітонциди можуть подразнювати слизову шлунково-кишкового тракту.
Цибуля від семи недуг лікує
Цей овоч незамінний при готуванні дуже багатьох страв, але особливу популярність у зелених салатах, особливо навесні, має його зелена гичка. Вона багата на антиоксиданти, вітамінами А і С, магній, кальцій, калій, фолієву кислоту, фосфор; при цьому калорій зелена цибуля майже не містить.
Крім цього, зелена цибуля містить сполуки сірки, які мають антипроліферативну властивість - перешкоджають росту пухлинних клітин і переродження здорових. Це може принести чималу користь для профілактики новоутворень.
Пекучі ліки
З кропиви готують дуже смачний суп і зелений борщ. Годиться вона і в салати - правда, для цього її ошпарюють окропом або кілька хвилин варять в підсоленому окропі. Ця трава напрочуд багата на вітамін С, К і бета-каротин. Корисні нам і глікозиди, дубильні речовини і хлорофіл, що входять до її складу, а також органічні кислоти, корисні для імунітету.
Сонячна квітка
Листя кульбаби - дуже смачний і корисний компонент салатів, а квітки використовуються для приготування варення і вина. Ця рослина – рекордсмен за змістом фосфору, заліза і кальцію; також в ньому досить багато вітамінів і флавоноїдів. А в коренях кульбаби містяться ще й ефірні масла, органічні кислоти і дубильні речовини. З них готують напій, який вживають замість кави.
Мітла для шлунку
Так дотепно французи прозвали шпинат. Ця рослина надзвичайно корисна для шлунково-кишкового тракту, але ж саме його здоров'я – гарантія того, що всі вітаміни і мінерали в організмі будуть правильно засвоюватися! Крім того, шпинат багатий на білок і антиоксиданти, які запобігають пухлинні процеси.
Перша весняна зелень – справжній порятунок в міжсезоння, коли до врожаю фруктів і овочів ще далеко, а вітамінів і корисних речовин уже бракує. Їстівні трави не тільки корисні, але і неймовірно смачні в салатах!