Вітаміни для пам'яті і мозку: дітям і дорослим

2019-02-28

Хороша пам'ять і увага, вміння концентруватися – результат відмінної роботи мозкової та центральної нервової системи як у дорослих, так і дітей. І якщо пам'ять та увага погіршуються, але причиною не є серйозна патологія, вирішити проблему допоможуть вітаміни.

Причини появи неуважності і забудькуватості

Перші ознаки порушення роботи мозку виглядають так:

• Погіршується пам'ять;

• З'являється неуважність;

• Людина на може зосередитися на важливому;

• Підвищується забудькуватість.

 

Такі симптоми можуть виникати в будь-якому віці і бути пов'язані з різними причинами:

1. Постійний стрес;

2. Погане харчування;

3. Зловживання алкоголем;

4. Малорухливий спосіб життя;

5. Хронічні хвороби;

6. Вікові зміни.

 

Чому, наприклад, люди старшого віку часто стають забудькуватими? Тому що може сповільнюватися активність діяльності клітин мозку, погіршується пам'ять. А пам'ять - це цілісний процес, що складається зі складових:

• Фіксація;

• Запам'ятовування;

• Збереження;

• Відтворення;

• Розпізнавання.

Якщо якась із складових процесу порушується, це значно знижує якість розумової діяльності в цілому. І в цьому випадку проблему вирішити може додаткова вітамінізація.

Що робити, якщо - тут пам'ятаю, а тут - ні

Існує безліч методик для збереження і тренування пам'яті - тести, головоломки, ребуси, логічні задачі. Але для підтримки функцій мозку потрібно, щоб він отримував усі необхідні йому поживні речовини. Особливо це актуально для людей середнього і старшого віку: після 50-55 років мозок і нервова система потребують додаткових ресурсів. А тим, хто зайнятий розумовою працею, вітаміни для мозку просто необхідні!

Додаткове підживлення потрібна і молодим людям, особливо школярам і студентам під час іспитів.

Звичайно, коли проблема з пам'яттю стає серйозною – наприклад, внаслідок травми або хвороби, необхідне медикаментозне лікування. Однак важливі і вітаміни – не тільки в тому випадку, якщо забудькуватість і неуважність – наслідок перевтоми або нестачі харчування, але і під час реабілітації після більш серйозних подій.

Які вітаміни потрібні, коли «щось із пам'яттю моєю стало»?

В першу чергу необхідно подумати про нейтралізацію негативного впливу на клітини мозку, а саме – про захист від вільних радикалів. Для цього необхідний вітамін С (аскорбінова кислота). Саме його нестача часто дає про себе знати хронічною втомою, дратівливістю, зниженням працездатності. Вітамін С також відіграє важливу роль в передачі нервових імпульсів, тому для повноцінної розумової діяльності його повинно бути в раціоні достатньо.

Для зменшення впливу вільних радикалів варто також переглянути свої звички: звести до мінімуму або припинити вживання алкоголю і тютюну, а також нормалізувати сон.

Поряд з вітаміном С для нормальної функції мозку і нервової системи важливі всі вітаміни групи В.

Так, вітамін В1 (тіамін) забезпечує живлення мозку, а також підтримує нервову систему в тонусі. Брак тіаміну сприяє накопиченню побічних продуктів вуглеводного обміну, як наслідок - нервозність, тривожність, уповільнення розумової діяльності, сонливість. До речі, тіамін руйнується під впливом великої кількості кофеїну. Це варто пам'ятати тим, хто зловживає кави, особливо на роботі: якщо любите часто його пити, готуйте неміцний і додавайте молоко!

Вітамін В2 (рибофлавін) постачає мозок енергією, тому особливо важливий при активній розумовій діяльності (наприклад, під час іспитів або в високий сезон на роботі), а також для спортсменів або людей, які багато працюють фізично. Його нестача може призвести до виснаження нервової системи, порушення зору.

Вітамін В3 (ніацин) сприяє виробленню енергії в самих нервових клітинах, а це важливо для пам'яті - як для довгострокової, так і короткостроковою. Достатня кількість цього вітаміну особливо важливо в старшому віці - він перешкоджає розвитку хвороб Альцгеймера і Паркінсона. Брак ніацину проявляється забудькуватістю, неуважністю, хронічної розумової втомою.

Вітамін В6 (піридоксин) необхідний для підтримки уваги і пам'яті. Сприяє засвоєнню амінокислот - «будматеріалів» для нервової системи, які виконують також захисну функцію. Недолік піридоксину викликає дратівливість і безсоння.

Вітамін В12 (кобаламін) також грає важливу роль в захисті мозку і нервової системи, а також в підтримці провідності нервових волокон. Крім цього, кобаламин дуже важливий для адаптації організму при зміні режиму дня або часових поясів. Найчастіші ознаки нестачі кобаламина - сонливість, запаморочення, дезорієнтацію в просторі, а у людей старшого віку може спровокувати розвиток деменції (недоумства).

Для нормальної функції мозку необхідно стежити за тим, щоб перерахованих вище вітамінів в раціоні було достатньо, і періодично приймати вітамінні комплекси в період підвищеної розумового навантаження, стресів або відновлення після серйозних хвороб. Уважне ставлення до себе збереже вашу голову ясною на довгі роки!

Залишити відгук

Вибирай свої вітаміни

Superia Jazz Superia Jazz

Універсальний комплекс вітамінів

459 грн

Superia For Woman Superia для жінок

Комплекс вітамінів для жінок

149 грн

Superia For Men Superia для чоловіків

Комплекс вітамінів для чоловіків

149 грн

Superia For Girls Superia для підлітків

Комплекс вітамінів для підлітків

145 грн

Arrow right
Arrow left