Фундамент нашого здоров’я. Для чого потрібні мікроелементи?

2018-12-15

Мікроелементи присутні в організмі у зовсім невеличких дозах, але від них залежить дуже багато обмінних процесів та функцій. Вони грають надважливу роль в обміні речовин. Тому навіть невелика похибка від добової норми може стати причиною проблем зі здоров’ям.


Йод грає важливу роль в утворенні енергії, а також в регуляції теплообміну. Крім того, цей мінерал є найважливішим для правильної роботи щитовидної залози, а значить, і нормального обміну речовин. Дефіцит йоду легко впізнати – підвищена чутливість до холоду, холодні кінцівки. Тривала нестача йоду призводить до гіпотиреозу, уповільнення обміну речовин, порушення сну, випадінню волосся.


Селен дуже важливий для функції щитовидної та підшлункової залози, а це має прямий вплив на темп та якість обміну речовин. Він покращує засвоєння йоду, захищає щитовидну залозу від ураження вільними радикалами, бере участь в утворенні тиреоїдного гормону. 

Тривала нестача селену призводить до розвитку гіпофункції щитовидної залози, і, внаслідок цього, до уповільнення обміну речовин, появі зайвої ваги, депресивних станів, хронічної втоми. У чоловіків брак селену знижує вироблення тестостерону, що погіршує статеву функцію та прискорює старіння. 

При захворюваннях щитовидної залози в анамнезі вкрай важливо слідкувати за достатньою кількістю йоду і селену в організмі.

Залізо міститься в еритроцитах, м’язових тканинах, печінці, кістковому мозку та селезінці. Від його достатньої кількості залежить якість газообміну в організмі та насичення клітин киснем. Також залізо бере участь у виробленні деяких ферментів та у нейтралізації токсинів, які потрапляють в організм.

Нестача заліза – поштовх до розвитку анемії. Особливо пильна увага має бути до кількості заліза в раціоні вагітних та годуючих жінок, а також дівчат-підлітків у перші 2-3 роки формування менструального циклу.

Магній необхідний для своєчасного оновлення кісткової тканини, а також нормальної функції серцево-судинної, нервової та імунної систем. Крім цього, магній бере участь у засвоєнні багатьох інших мікроелементів, синтезу білків. 


До нестачі магнію призводить не тільки неповноцінне харчування, а й зловживання алкогольними напоями та кавою, а також прийом антибіотиків. Симптоми браку цього мікроелементу – судоми м’язів, хронічна втома, дратівливість. Тривалий гострий дефіцит магнію загрожує розвитком сердечної аритмії та нервових розладів, нестачі калію та кальцію. Останнє, у свою чергу, ставить «під удар» серцево-судинну систему та опорно-руховий апарат.

Кальцій – «будматеріал» для кісток та зубів, активатор багатьох ферментів та гормонів, а також складова клітинної рідини. Складно переоцінити важливість цієї речовини для організму. Особливо потрібен кальцій підліткам у період активного зростання, а також жінкам у клімактеричний період як профілактика остеопорозу.

Кісткова тканина протягом усього життя постійно оновлюється; кальцій грає ключову роль у цьому процесі. Брак цього мікроелементу в першу чергу завдає шкоди саме опорно-руховому апарату: розвивається остеопороз, деформуються кістки, руйнуються зуби. Погіршується чи навіть припиняється зростання у дітей та підлітків, а для людей середнього і старшого віку (особливо жінок) значно збільшується ризик деформації хребта, тріщин та переломів кісток.

 

Кремній важливий для здоров’я та міцності волосся, хрящів, сухожиль, а також бере участь у засвоєнні організмом майже усіх вітамінів та мікроелементів. Також він забезпечує стабільну роботу імунної системи. Брак цього мікроелементу – одна з причин частих застуд, вірусних та бактеріальних інфекцій.

Цинк грає найважливішу роль у розмноженні клітин, рості та регенерації. Також цей мікроелемент підтримує нормальну функцію чоловічої репродуктивної системи, бере участь в активізації ферментів, які оновлюють ДНК.


Нестача цинку проявляється у ламкості нігтів та випадіння волосся, довгому загоєнні ран, порушення роботи імунітету, безплідді (особливо у чоловіків). 

Всі мікроелементи є важливими та незамінними компонентами складного багатоступеневого біохімічного процесу, який називається обміном речовин. Нестача будь-якого з цих компонентів завжди призводить до різноманітних розладів та проблем зі здоров’ям. Саме тому повноцінне харчування та прийом вітамінно-мінеральних комплексів є запорукою міцного здоров’я. 

Залишити відгук

Вибирай свої вітаміни

Superia Jazz Superia Jazz

Універсальний комплекс вітамінів

459 грн

Superia For Woman Superia для жінок

Комплекс вітамінів для жінок

149 грн

Superia For Men Superia для чоловіків

Комплекс вітамінів для чоловіків

149 грн

Superia For Girls Superia для підлітків

Комплекс вітамінів для підлітків

145 грн

Arrow right
Arrow left