Вітаміни

2018-12-15

Сучасний ритм життя диктує свої умови: щоб досягти успіху, доводиться жити у дуже швидкому темпі. Напружена робота, щільний розпорядок дня, великий обсяг задач – все це впливає на фізичний і психологічний стан далеко не найкращим чином. Хронічна перевтома може призвести не тільки до вигорання і депресії, а й підточити захисні ресурси організму, внаслідок чого він стає вразливим до будь-яких інфекцій. 


Тому в період підвищеної активності ми потребуємо додаткової підтримки. Якої саме?


В першу чергу нам потрібен повноцінний раціон та додаткова порція вітамінів. Чому?


Ці речовини беруть участь майже в усіх процесах, які відбуваються в організмі. Від їхньої кількості особливо залежить робота імунітету, задача якого – захищати нас від збудників різноманітних хвороб. 


Майже всі вітаміни грають важливу роль у засвоєнні та синтезі інших поживних речовин: внаслідок дефіциту одного вітаміну ці процеси порушуються і призводять до нестачі мінералів та амінокислот. Такий «ефект доміно» доволі небезпечний для здоров’я, особливо якщо триває довго: це може призвести до серйозних, іноді навіть незворотніх порушень функцій органів та систем.

Для чого нам потрібні вітаміни?


Вітамін А (ретинол) регулює синтез білків та підтримує обмін речовин, функції клітинних мембран, сприяє своєчасному оновленню тканин організму та уповільнює процес старіння. Дуже важлива роль цього вітаміну для очей: саме завдяки вітаміну А око правильно сприймає світло. Дефіцит вітаміну А проявляється захворюванням, відомим під назвою «куряча сліпота» - різке погіршення функції зору в темряві або ж його повна відсутність. Сухість шкіри, передчасні зморшки, дуже довге загоєння ран, розлад імунітету – також вірні ознаки, що вітаміну А в організмі бракує.


Вітаміни групи B живлять нашу нервову систему, забезпечують енергією та гарним настроєм – а це, у свою чергу, один з показників якості життя. Нестача цієї групи вітамінів призводить до розладу функції нервової системи, що проявляється депресією, пригніченим настроєм, швидкою втомлюваністю.


Вітамін B1 (тiамін) бере участь у синтезі та обміні амінокислот, підтримує нормальну функцію нервової, серцево-судинної та ендокринної системи.
Нестача тiаміну – поганий апетит, погіршення уваги та пам’яті, дратівливість, хронічна втома.


Вітамін B2 (рибофлавін) – складова багатьох ферментів, які регулюють обмін речовин; також цей вітамін підтримує функцію печінки та нервової системи.
Нестача рибофлавіну виражається у подразненні слизових оболонок та висипах на шкірі.


Вітамін B3 (ніконіамід) бере участь в окисно-відновних реакціях в організмі, газообміні у тканинах, вуглеводному та білковому обміні. Також цей вітамін підтримує стабільну функцію нервової системи навіть у серйозних стресових ситуаціях. 
Нестача вітаміну B3 робить нервову систему дуже вразливою, від чого страждає психологічний стан, пам’ять та увага. Тривалий дефіцит призводить до розвитку пелагри – захворювання, в минулому дуже поширене серед бідних селян Європи, в раціоні яких бракувало м’яса, молока та фруктів.


Вітамін B5 (пантотенова кислота) відповідає за травлення та вилучення енергії з білків, жирів та вуглеводів, а також синтез холестерину та більшості гормонів. 
Нестача пантотенової кислоти проявляється хронічною втомою, депресією, дратівливістю, безсонням, порушенням травлення.
Ще одна важлива для печінки речовина – вітамін B6 (піридоксин), який регулює жировий обмін, синтез холестерину та гемоглобіну. 


Вітамін B7 (біотин) ще називають «вітаміном краси»: від нього залежить стан шкіри, нігтів та волосся, оскільки він бере участь у білковому та жировому обміні. Нестача біотину робить волосся сухим та ламким, а шкіру – блідою та землистою.


Вітамін B9 (фолієва кислота) відповідає за правильний ріст клітин, оновлення тканин, а також для функції імунної та нервової систем, синтезу амінокислот, роботи серця та судин. Також цей вітамін необхідний для кровотворення. Брак фолієвої кислоти виражається у поганому настрої, слабкості, анемії. Тривала нестача фолієвої кислоти дуже небезпечна: це може спровокувати ріст новоутворень, в тому числі і недоброякісних. 


Вітамін B12 необхідний для кровотворення та функції нейронів. Також ця речовина бере участь у синтезі амінокислот.


Вітамін C (аскорбінова кислота) надважливий для нашого імунітету; його нестача особливо відчувається в осінньо-зимовий сезон частими застудами та інфекціями. Окрім того, вітамін С є сильним антиоксидантом.

Вітамін E грає важливу роль у засвоєнні жирів та білків, а також у функціонуванні репродуктивної системи. Його брак може спричинити проблеми з потенцією у чоловіків, а жінці при нестачі вітаміну E набагато складніше завагітніти; також можуть мати місце порушення менструального циклу, альгоменорея.


Вітамін D3 вкрай важливий для засвоєння кальцію та фосфору. Це єдиний з усіх вітамінів, який синтезується в організмі – під дією сонячних променів. Його брак найчастіше буває при короткому світловому дні та нестачі сонячного світла, від чого передусім страждає скелет. Тривала нестача цього вітаміну у дорослих, особливо у людей похилого віку, може призвести до остеопорозу (ламкості кісток) або остеомаляції (розм'якшення та деформації кісток). У дітей тривалий брак вітаміну D3 призводить до розвитку рахіту, наслідки якого іноді зберігаються на все життя.
Оскільки всі процеси в організмі взаємопов’язані, не слід допускати дефіциту жодного вітаміну: наслідки тривалого гіповітамінозу можуть бути значно серйознішими за симптоми браку кожної окремої речовини. Саме тому вітамінні комплекси важливо приймати у період підвищенного наванатаження, при недостатньому харчуванні (наприклад, під час дієти), в осінньо-зимовий сезон, а також під час гормональних перебудов – наприклад, у підлітковому віці чи при клімаксі.

Залишити відгук

Вибирай свої вітаміни

Superia Jazz Superia Jazz

Універсальний комплекс вітамінів

459 грн

Superia For Woman Superia для жінок

Комплекс вітамінів для жінок

149 грн

Superia For Men Superia для чоловіків

Комплекс вітамінів для чоловіків

149 грн

Superia For Girls Superia для підлітків

Комплекс вітамінів для підлітків

145 грн

Arrow right
Arrow left